جشن 50 سالگی Arpanet

روز 29 اکتبر 1969 پروژه Arpanet توانست اولین پیام خود را حمل کند و زیربنای دنیای شبکه ای امروزی را ایجاد کرد. پنجاه سال بعد؛ بیش از 4 میلیارد نفر در جهان به اینترنت دسترسی دارند و تعداد دستگاه های متصل به شبکه های IP بیش از دو برابر جمعیت جهان است. در این مطلب نگاهی به تاریخچه اینترنت و پروژه های تاثیر گذار بر آینده آن خواهیم داشت. با ما همراه باشید ...

Arpanet پیشگام اینترنت

نام Arpanet از قسمتی از ارتش ایالات متحده که آن را ایجاد کردند برداشته شده است (Advanced Research Projects Agency). هنگامی که Arpanet ایجاد شد، پنج سایت مختلف UCLA، استنفورد، UC Santa Barbara، دانشگاه یوتا و BBN Technologies را به هم متصل می کرد. اولین نود (Node) شبکه Arpanet در تاریخ 30 اگوست 1969 راه اندازی شد. نود دوم در موسسه تحقیقاتی استنفورد و در تاریخ 1 اکتبر همان سال ایجاد شد. اولین پیام دیتا بین دو کامپیوتر شبکه در تاریخ 29 اکتبر 1969 ارسال گردید. استاد دانش کامپیوتر UCLA پروفسور Leonard Kleinrock؛ اولین پیام را از کامپیوتر موسسه برای کامپیوتر دیگری در استنفورد ارسال کرد. Kleinrock در نظر داشت تا کلمه "login" را بنویسد تا یک سیستم اشتراک زمانی از راه دور ایجاد کند، اما سیستم پس از دو حرف دچار مشکل شد و تنها حروف "l" و "o" مخابره شدند.

در سال 1983، سازمان دفاع ایالات متحده MILNET را راه اندازی کرد که قسمتی از Arpanet بود که ارتباطات طبقه بندی نشده نظامی را منتقل می کرد. Arpanet در سال 1984 و هنگامی که 1000 کامپیوتر را در آزمایشگاه های دانشگاه ها و شرکت ها به هم متصل کرد، به اینترنت تغییر نام داد. امروزه، بیش از 4.4 میلیارد کاربر اینترنت در سراسر جهان وجود دارد. اکنون اینترنت در عرصه جهانی، ماهیت خود را از سیستم ارتباطی ایالات متحده به شبکه ای تغییر داده است که بیش از نصف جمعیت جهان را به هم متصل می سازد.

شبکه جهانی وب 30 ساله شد

در سال 1989، Tim Berners-Lee مقاله ای نوشت که در آن افکار خود در زمینه یک روش انتشار اطلاعات در قالب hypertext در اینترنت را ارائه داده بود. دیدگاه او در زمینه ارتباطات جهانی به ایجاد شبکه جهانی وب انجامید و سبب گسترش استفاده از اینترنت گردید. در سال 1993، Marc Andreessen که یک دانشجوی رشته کامپیوتر بود، اولین مرورگر وب را ایجاد کرد که Mosaic نام داشت. امروزه، بیش از 1.7 میلیارد وب سایت وجود دارند (که کمتر از 200 میلیون از آنها فعال هستند). اولین بار در سال 2014 بود که رکورد 1 میلیارد وبسایت در جهان ثبت گردید.

گذار از IPv4 به IPv6

پروتکل اینترنت دستگاه های موجود را شناسایی می کند تا امکان مکان یابی آنها فراهم باشد. IPv4 اولین نسخه اصلی پروتکل اینترنتی در سال 1970 اختراع شد و در سال 1981 به عموم مردم معرفی گردید. بیست سال قبل، نیروهای مهندسی اینترنت (IETF) پیش بینی کرد آدرس های IPv4 به اتمام خواهند رسید و در نتیجه شروع به ایجاد نسخه جدیدی از پروتکل اینترنتی نمود: IPv6. IPv4 از طرح آدرس دهی 32 بیتی بهره می برد تا قادر به پشتیبانی از 4.3 میلیارد دستگاه باشد. اما IPv6 از سیستم آدرهی دهی 128 بیتی استفاده می کند که آن را قادر به پشتیبانی از 340 تریلیون تریلیون تریلیون دستگاه می سازد. عرضه رو به کاهش آدرس های IPv4 منجر به این شد که Internet Assigned Numbers Authority (مرجع نظارت بر آدرس های شبکه) در سال 2011 اعلام کرد که دیگر آدرس جدیدی جهت عرضه به شرکت های ثبت منطقه ای اینترنت (RIR) وجود ندارد. فرآیند گذار به IPv6 اما همچنان آهسته بوده است. شبکه های حامل و ISP ها جزو اولین گروه هایی بودند که از IPv6 در شبکه شان استفاده کردند. امروزه، شرکت T-Mobile USA بالغ بر 94% ترافیک خود را با استفاده از IPv6 منتقل می کند. بسیاری از سازمان ها و شرکت های بزرگ جهانی نیز درگیر پیاده سازی، ارزیابی هزینه، پیچیدگی و چالش های منابع در این زمینه هستند. بر اساس آمار ارائه شده توسط گوگل، اتصالات IPv6 در سراسر جهان چیزی در حدود 25% کل اتصالات هستند. هر چند متوسط بکارگیری IPv6 در ایالت متحده 38% است.

DNS، دفتر تلفن اینترنت

سیستم نام دامنه (DNS) اینترنت در سال 194 و به منظور تطابق IP آدرس ها با نام هایی که بهتر بخاطر می مانند و به دامنه ختم می شوند (مانند .com، .org و .net و ...) ایجاد شد. اولین دامنه های دات کام در سال 1985 ثبت شدند. فروش دامنه همچنان با سیر صعودی ادامه دارد به طوری که تا پایان فصل اول سال 2019، بیش از 351.8 میلیون دامنه با پسوندهای معتبر ثبت شده اند. تهدیدات DNS شامل hijacking، tunneling، فیشینگ، مسموم سازی کش و حملات DDoS است. در سال 2019، بر اساس گزارش IDC حدود 82% از شرکت های سراسر جهان در طول سال حداقل با یک حمله DNS مواجه شده اند.

5 زتابایت در سال؛ ترافیک اینترنت

ترافیک روزانه اینترنت در سال 1974 از مرز 3 میلیون packet عبور کرد. این ترافیک ابتدا با ترابایت و پتابایت سنجیده می شد، اما اکنون ترافیک ماهیانه با واحد اکزابایت اندازه گیری می شود که معادل 10 به توان 18 بایت است. با رشد حجم ترافیک، تعداد دستگاه های متصل به اینترنت نیز در حال افزایش است. امروزه تعداد دستگا ههای متصل به شبکه های IP به چیزی در حدود 20 میلیارد می رسد. پیش بینی شده است تا سال 2022، تعداد دستگاه های شبکه به 28.5 میلیارد برسد.

غلبه گوشی بر کامپیوتر

امروزه، ترافیک گوشی های هوشمند همچنان در حال رشد است و در سال های آتی بر ترافیک کامپیوترهای شخصی غلبه خواهد کرد. در سال 2018، کامپیوتر های شخصی چیزی در حدود 41% ترافیک IP را به خود اختصاص می دادند اما بر اساس پیش بینی شرکت Cisco، این مقدار در سال 2022 به 19% افت خواهد داشت. این ترافیک برای گوشی های هوشمند در سال 2022 چیزی در حدود 44% خواهد شد.

M2M و IoT را جدی بگیرید

تعداد دستگاه ها و اتصالات با سرعتی بیشتر از جمعیت جهان در حال رشد است و بر اساس تحقیقات شرکت Cisco، یکی از دسته بندی هایی که سرعت رشد بسیاری بالایی دارد، اتصالات ماشین به ماشین (M2M) است.اتصالات M2M شامل کنتورهای هوشمند، نظارت تصویری، نظارت بر بهداشت و درمان، حمل و نقل و ... است. این دسته یکی از زیرشاخه های دسته ای بزرگ تر به نام اینترنت اشیا (IoT) است. IoT شبکه ای از دستگاه های هوشمند نظیر سنسورها، ماشین ها و دوربین ها است که می توانند به صورت خودکار به اینترنت متصل شده و اطلاعات به اشتراک بگذارند. این ویژگی سبب ایجاد ترافیک بسیار بالایی شده و چندین زتابایت دیتا به منظور نظارت و تحلیل ایجاد کرده است. تحقیقات IDC ارزیابی کرده است که تا سال 2025، تعداد دستگاه های IoT متصل به 41.6 میلیارد دستگاه خواهد رسید که 79.4 زتابایت اطلاعات تولید می کنند.

تهدیدات امنیتی اینترنت

در سال 1988، Morris Worm توانست 10% از 60000 کامپیوتر میزبان اینترنت را غیرفعال کند. Morris Worm با حمله خود (که در واقع اولین حمله بزرگ اینترنتی به شمار می رود) زنگ هشداری را برای جامعه مهندسان اینترنتی به صدا در آورد تا خطرات موجود در باگ های نرم افزاری را جدی تر بگیرند. این تهدیدات امنیتی پس از آن همواره ادامه داشته اند. حملات به یاد ماندنی و قابل اشاره شامل Mafiboy است که یک رشته حملات توزیع شده denial-of-service بود که توسط نوجوانی کانادایی که خود را Mafiaboy می نامید صورت پذیرفت. این حمله وبسایت هایی مانند Amazon، eBay، Yahoo،Dell، E-trade و CNN را در تاریخ 7 فوریه 2000 از کار انداخت. در همان سال کرم اینترنتی ILoveYou چیزی در حدود 10% از کامپیوترهای متصل به اینترنت را مختل کرد. امروزه، حملات علیه سیستم های متصل به اینترنت به حدی افزایش یافته که قابل شمارش نیست. نتایج اقتصادی برای شرکت های قربانی این حملات دشواری های فراوانی ایجاد می کند. بر اساس تحقیقات IBM Security میزان هزینه ی نقص داده ها در پنج سال گذشته حدود 12% رشد داشته است و امروزه به صورت متوسط چیزی در حدود 3.92 میلیون دلار است.

صدای شبکه های اجتماعی

وقتی در سال 2005 مرکز تحقیقاتی Pew میزان عضویت در شبکه های اجتماعی را ارزیابی می کرد، تنها 5% از آمریکایی های بزرگسال حداقل از یک پلتفرم شبکه های اجتماعی استفاده می کردند. این آمار در سال 2011 به 50% تمام آمریکایی ها رسید و امروزه 72% از جامعه از برخی از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند. اکنون در هر ثانیه به صورت متوسط 6000 توییت ثبت می شود. روزانه بیش از 500 میلیون توییت زده می شود که این آمار به صورت سالیانه چیزی در حدود 200 میلیارد توییت می شود. روزانه بیش از 4 میلیون پست وبلاگ در اینترنت منتشر می شود. فیسبوک بیش از 2 میلیارد نفر روزانه از سرویس هایی مانند فیسبوک، اینستاگرام، واتساپ و ... استفاده می کنند.

جستجو و خرید

ناظرین می گویند که روزانه بیش از 5 میلیارد جستجو در گوگل صورت می گیرد. فروش آنلاین همچنان در حال رشد است. از اوایل دهه 90 میلادی به بعد، فروش آنلاین رشدی پایدار داشته است و سهم قابل توجهی از خرده فروشی را کسب کرده است. در سال 2018، مصرف کنندگان بیش از 517 میلیارد دلار از فروشندگان آمریکایی خرید کرده اند که چیزی در حدود 14 درصد کل خرده فروشی ایالات متحده بوده است.

10 توصیه برتر برای امنیت شبکه وای فای خانگی شما

مودم چیست و چه کارایی دارد؟

پروتکل ONVIF چیست؟

شما چه تجربه ها و اطلاعاتی در زمینه اینترنت دارید؟ نظرات و سوالات خود را در قسمت دیدگاه ها مطرح کنید یا به نظرات دیگران پاسخ دهید.