ممکن است تابحال هنگام راه اندازی یک روتر یا اکستندر و یا در هنگام جستجو در شبکه های Wi-Fi همسایه، در انتهای نام شبکه وای-فای به 5G و 5GHz برخورد کرده باشید. همچنین، احتمالاً در مشخصات یا صفحه تنظیمات Wi-Fi غالباً عنوان 5GHz WiFi را در کنار 2.4GHz WiFi دیده اید. با هم ببینیم این دو چه تفاوتی دارند.
2.4GHz و 5GHz دو باند فرکانسی پرکاربرد هستند. دستگاه های وای-فای عموماً از طریق انتقال سیگنال های وای فای بر روی یکی از باندهای فرکانس 2.4GHz و 5GHz با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند.
وای-فای 5GHz با استفاده از فرکانس های بالاتر، انتقال سریع تر دیتا را امکان پذیر می سازد. تحت شرایط ایده آل، 2.4GHz WiFi می تواند از سرعت 450Mbps یا 600Mbps پشتیبانی کند. در صورتی که 5GHz WiFi، متناسب با رده روتر استفاده شده قادر است از سرعت های گیگابیتی پشتیبانی نماید.
ولی دامنه پوشش دهی 5GHz WiFi اندکی کمتر است. بطور کلی، دامنه پوشش دهی 5GHz WiFi برای تجربه یک شبکه وایرلس مناسب در حدود 15 متر است، در حالیکه 2.4GHz WiFi قادر است تا 20 متر را پوشش دهی کند.
نکته بعدی در این خصوص، تداخل رادیویی است که ممکن است باعث اتصال ناپایدار و کاهش سرعت اینترنت شود. از آنجایی که باند فرکانسی 2.4GHz با انواع گوناگون دستگاه های وای-فای و غیر وای-فای، مانند اجاق های ماکروویو، دستگاه های باند رادیویی صنعتی، علمی و پزشکی (ISM)، دوربین های امنیتی، دستگاه های بلوتوثی و غیره شلوغ شده، 2.4GHz WiFi دارای تداخل رادیویی بیشتری است. 5GHz WiFi ازدحام و در نتیجه تداخل کمتری دارد.
همه روترها از 2.4GHz WiFi پشتیبانی می کنند، تعدادی از آنها قادر هستند از 5GHz WiFi نیز پشتیبانی نمایند. روترهای وای-فای قدیمی فقط قابلیت پشتیبانی از باند وای فای 2.4GHz را دارند. روترهایی که از WiFi 5 یا استانداردهای جدیدتر وای فای استفاده می کنند، عموماً از هر دو باند فرکانسی پشتیبانی می نمایند. به این روترها دو باندی یا سه باندی گفته می شود.
دستگاه های وای فای باید از باند فرکانسی مشابه پشتیبانی کنند تا بتوانند با هم در ارتباط باشند.
دستگاه هایی که فقط از باند 2.4GHz پشتیبانی می کنند را می توانید به وای فای 2.4GHz متصل کنید.
اگر دستگاهی دارید که از هر دو باند فرکانسی پشتیبانی می کند، باید به این فکر کنید که آیا واقعا به وای فای 5GHz نیاز دارید؟ وای فای 5GHz را برای دستگاه هایی انتخاب کنید که سرعت بیشتری نیاز دارند و می تواند در دامنه پوشش دهی کوتاه تر وای-فای قرار گیرند. اگر دستگاه های وای-فای 2.4GHz اتصال پایدار نداشتند، به وای-فای 5GHz سوئیچ کنید.
آیا جابجایی بین باندها و انتخاب باند 5 GHz برای دستگاه های وایرلس کار خسته کننده ای است؟
می توان با استفاده از تکنولوژی های Band Steering یا Smart Connect فرآیند انتخاب باند را ساده تر کرد.
خیلی ساده روتری انتخاب کنید که قابلیت پشتیبانی از تکنولوژی های Band Steering و Smart Connect را داشته باشد و اجازه دهید روتر با اولویت بندی بین دستگاه های وایرلس، آنها را بطور متناسب در باندهای فرکانسی موجود توزیع کند.
Band Steering یک ویژگی است که دستگاه های وایرلس دوباندی را تشویق می کند که به وای-فای 5GHz سریع تر متصل شوند و وای-فای 2.4GHz را برای دستگاه هایی بگذارند که فقط از 2.4GHz پشتیبانی می کنند. در این صورت، عملکرد وای-فای برای همه دستگاه ها بهبود می یابد.
Smart Connect بر پایه الگوریتم پیشرفته ای بنا نهاده شده که نه تنها مناسب ترین فرکانس برای دستگاه را بطور خودکار شناسایی کند، بلکه بطور مداوم وضعیت کلی هر دستگاه را تحت نظر قرار دهد تا اگر یک دستگاه خاص با تغییر خودکار باند فرکانسی عملکرد بهتری نشان دهد، امکان جابجایی باند را فراهم سازد.
وای-فای 5GHz در مقایسه با وای-فای 2.4GHz سرعت بالاتر و تداخل رادیویی کمتری دارد، ولی دامنه پوشش دهی آن کمتر است. در هنگام انتخاب وای-فای 2.4GHz یا 5GHz برای دستگاه هایتان حتماً به این نکته توجه کنید. همچنین می توانید روتری خریداری کنید که برای کمک به انتخاب باند فرکانسی مناسب، از تکنولوژی های Band Steering یا Smart Connect پشتیبانی کند.